fbpx

Onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog (voorlopig)

Betreft een voorgenomen wetswijziging per 01.01.2023. De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Wat verandert er?

Bent u werkgever of zzp’er? De onbelaste reiskostenvergoeding gaat vanaf 1 januari 2023 van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. En vanaf 1 januari 2024 naar € 0,22.

Bent u zzp’er? Dan mag u dit bedrag per kilometer aftrekken van uw winst als u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Werkgevers mogen reiskosten van werknemers belastingvrij vergoeden. Dit geldt ook voor reiskosten voor het openbaar vervoer. En voor kosten van een taxi, boot of vliegtuig, zolang dit redelijk is.

Werkgevers mogen er ook voor kiezen om de reiskostenvergoeding verder te verhogen dan het onbelaste deel. Die verhoging wordt dan als loon van de werknemer gezien. De werkgever kan via de werkkostenregeling (WKR) de verhoging aanwijzen als eindheffingsloon. Daarmee blijft de extra verhoging onbelast.

De onbelaste reiskostenvergoeding is niet voor werkgevers die voor hun personeel een auto of fiets van de zaak vergoeden.

Voor wie?

  • werkgevers die de reiskosten van hun werknemers vergoeden
  • zzp’ers die reiskosten als aftrekpost gebruiken

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2023.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Heb je naar aanleding van dit bericht nog vragen en of opmerkingen?

Laat het ons weten: