fbpx

Factuur voorbeeld OVOB, KOR 2020

Heb jij je per 1 januari 2020 aangemeld voor de nieuwe kleineondernemingsregeling? Of overweeg je de aanmelding in de toekomst en wil je weten hoe je dan moet factureren? Lees dan snel verder hoe je een factuur opstelt en of KOR 2020 wel voordelig voor je is.

De OVOB

Omzet-gerelateerde vrijstelling van omzetbelasting, of in de volksmond KOR 2020, houdt in dat je onderneming vrijgesteld is van de btw en je deze dus ook niet meer hoeft te berekenen, of af te dragen. Er is wel een keerzijde; je kunt de btw over je zakelijke aankopen niet terugvragen. In een aantal uitzonderingen moet je nog steeds wel aangifte doen. Hier moet je de Belastingdienst eerst verzoeken om een aangifte voor je klaar te zetten. Deze regeling is dus geen vrijstelling van de btw, maar een vrijstelling van de btw aangifteplicht. 

Meer weten over de voorwaarden van de regeling? Kijk dan op de site van de Belastingdienst.

Wanneer kan OVOB (KOR 2020) voordeliger uitvallen t.o.v. het voeren van btw-administratie?

Als je voornamelijk met particulieren handelt. Een particulier kan namelijk geen btw aftrekken. Of het totale factuurbedrag incl. of excl. btw is, maakt voor de totale uitgave van een particulier niet uit. Hierdoor kun jij je prijs (met het huidige btw-bedrag) verhogen, om zo het verschil te behouden.

Voorbeeld: stel dat je € 100,-  factureert en daar 21% over rekent, dan is het de te betalen bedrag € 121,- waarvan jij € 21,- aan btw af moet dragen. Met OVOB (KOR 2020) kun je ervoor kiezen om nog steeds € 121,- voor je product of dienst te factureren, maar dan zit er geen btw meer op die je af moet dragen. Hiermee heb je jouw omzet met 21% verhoogd. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je excl. btw-prijzen aan te houden om op die manier op de prijs te concurreren. Zonder de €21 aan voormalig btw, ben je namelijk wel goedkoper voor je particuliere klant (€ 100,- i.p.v. € 121,-).

Let wel op!

OVOB (KOR 2020) is een verplichting van minimaal 3 jaar, maar vervalt automatisch als je omzet meer dan € 20.000,- per jaar is. Als je ervoor kiest om je prijzen naar aanleiding van deze vrijstelling te verhogen, betekent dat ook dat je omzet automatisch gaat stijgen vergeleken met de voorgaande jaren. Om na die verhoging nog onder de € 20.000,- te blijven, zou je gemiddelde omzet nu lager dan €16.529 moeten zijn (€ 16.529,- x 1,21 = ~€ 20.000,-).

Heb je voornamelijk zakelijke klanten, dan is het verhogen van de prijs niet reëel. Of je de btw wel of niet rekent – dus of je wel of niet meedoet met de OVOB/KOR – maakt in dat geval niet veel uit.

Heb je in afgelopen periodes voornamelijk de btw hebt betaald? Dat wil zeggen dat je weinig inkoop hebt, je btw-aftrek is dus lager dan de btw-afdracht. Dan kan het voordelig zijn, omdat je de btw ook niet hoeft te betalen. Krijg je meestal btw terug, dan zal deze teruggave vervallen bij aanmelding OVOB. 

Naast deze voordelen is er natuurlijk ook het gemak van geen btw-aangifte hoeven doen. Je hoeft geen btw-administratie te voeren of periodiek je aangifte in te sturen. Dit bespaart tijd en mogelijk ook geld.

Maar hoe moet je dan factureren als je wel meedoet met de vrijstelling?

In principe is er geen facturatieplicht. Maar de afnemers, willen waarschijnlijk wel een boekstuk ontvangen, waarna de betaling geschiedt. In dat geval mag je gewoon factureren, zoals dat conform de factuureisen moet gebeuren. Je rekent echter geen btw over het bedrag én vermeldt “btw vrijgesteld” op je factuur. Dat laatste is zeer belangrijk om de verwarring tussen vrijgestelde diensten en vrijgestelde onderneming te voorkomen.

Denk je dat je voordelig uit bent door mee te doen aan de OVOB, maar heb je de aanmelddeadline om per 1 januari 2020 te starten gemist?

Geen probleem! Je kunt je namelijk in elke nieuw btw-tijdvak aanmelden, ieder kwartaal dus. Je aanvraag moet wel minstens vier weken vooraf zijn ingediend. Daarbij hoor je ook rekening te houden met eventuele btw-correcties, in verband met gedeeltelijke vrijstelling in het jaar.

Nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem gerust contact met ons op.