fbpx

Belastingdienst krijgt gegevens van verkopers op platformen

Betreft een voorgenomen wetswijziging per 01.01.2023. De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Wat verandert er?

Verkoopt u goederen of diensten via een online verkoopplatform? Platformen moeten informatie over verkopers die via hun platformen geld verdienen, doorgeven aan de belastingdienst. Dit geldt voor Europese digitale platformen en digitale platformen met Europese klanten. De nationale belastingdiensten zijn verplicht die informatie automatisch te delen met de andere landen van de EU. Hierdoor krijgt de Belastingdienst een beter beeld over inkomsten die ondernemers via online verkoopplatformen krijgen.

Als bijvoorbeeld een taxichauffeur via een platform wordt gekoppeld aan klanten die een taxirit afnemen, dan moet dit platform sommige informatie over de verkoper van deze activiteiten doorgeven aan de Belastingdienst. Denk hierbij aan informatie als:

  • de inkomsten die verkoper heeft gekregen
  • rekeningnummer, naam en adresgegevens van de verkoper

Voor wie?

  • ondernemers die goederen of diensten via een online verkoopplatform aanbieden
  • online verkoopplatformen met Europese klanten

Wanneer?

De ‘Wet transparantie over inkomsten digitale platformen’ (ook wel DAC7) en de wijziging van de ‘Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen’ gaan naar verwachting in op 1 januari 2023.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Heb je naar aanleding van dit bericht nog vragen en of opmerkingen?

Laat het ons weten: