fbpx

Wanneer ben je ondernemer voor de btw?

Als je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent, kun je toch ondernemer zijn voor de btw. Voor de btw ben je ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Voor de btw maakt het niet uit in welke rechtsvorm je jouw bedrijf of beroep uitoefent. Ook een stichting of vereniging kan ondernemer zijn voor de btw. Als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw registreert, ontvang je een omzetbelastingnummer.

Om te beoordelen of je ondernemer bent voor de btw, wordt op de volgende zaken gelet:

– Oefen je zelfstandig een bedrijf of beroep uit? Om te beoordelen of je ondernemer bent voor de btw, is het niet van belang of je winst maakt. Ook een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet doorslaggevend. Je moet zelfstandig werkzaam zijn. Als je werkzaamheden in dienstbetrekking verricht, ben je daarvoor dus geen ondernemer.

– Werk je in dienstbetrekking en heb je daarnaast andere werkzaamheden? Als je naast jouw vaste baan nevenwerkzaamheden uitvoert, dan kan het zijn dat je voor die nevenwerkzaamheden ondernemer bent voor de btw. Mogelijk moet je over de vergoeding die je voor die nevenwerkzaamheden ontvangt, btw berekenen. Een stukadoor die naast zijn vaste baan regelmatig stucwerk doet, moet bijvoorbeeld over zijn bijverdiensten btw berekenen.

– Exploiteer je een vermogensbestanddeel of een recht? Als je een vermogensbestanddeel of een recht exploiteert (je verhuurt bijvoorbeeld een pand of je ontvangt octrooirechten voor een uitvinding), dan kunt je ook ondernemer voor de btw zijn.

– Hoe regelmatig werk je als zelfstandige? Als je incidenteel of alleen in besloten kring je werkzaamheden uitvoert, dan ben je in het algemeen voor de btw geen ondernemer. Als je bijvoorbeeld in de zomervakantie een keer je boot verhuurt aan vrienden of familieleden, ben je daarvoor geen ondernemer en heb je niets met btw te maken.

Vooral als iemand pas voor zichzelf is begonnen of als freelancer werkt, is het wel eens onduidelijk of hij voor de btw ondernemer is en dus btw moet berekenen.

Maar zelfs als iemand ondernemer voor de btw is, hoeft hij misschien geen btw te betalen. Bijvoorbeeld als:

– er een btw‑vrijstelling van toepassing is

– iemand kiest voor de kleineondernemersregeling

 

Voorbeeld

Een cameraman heeft een vaste baan bij een omroep. Daarnaast voert hij nog freelanceopdrachten uit. Hij kan zelf kiezen welke opdrachten hij aanneemt en voor wie hij werkt. Bij opnames volgt hij natuurlijk wel de aanwijzingen van de regisseur op, maar hij heeft alle vrijheid om zelf te bepalen hoe hij zijn werk uitvoert. Voor de freelanceopdrachten vraagt hij een honorarium. Hierover moet hij btw in rekening brengen.