Kwitantie voorbeeld gratis download (Word template)
Zoek je een kwitantie voorbeeld? Die hebben wij! Als particulier kan het voorkomen dat je producten of diensten wilt leveren aan een bedrijf, zonder dat je bij de Kamer van Koophandel bent ingeschreven. Dat kan dus gelukkig! Maar het is dan wel belangrijk dat je weet hoe je dit administratief netjes afhandelt. En dat doe je met behulp van een kwitantie. In dit artikel leggen we alles uit inclusief een voorbeeld kwitantie download.
Wat is een kwitantie?
Een kwitantie wordt gebruikt wanneer je als particulier diensten of goederen hebt geleverd aan een bedrijf. In “normale” omstandigheden zou je als ondernemer een factuur sturen. Maar als je niet geregistreerd bent bij de Kamer van Koophandel, geen BTW-nummer hebt en geen BTW-aangiftes hoeft te doen, kan een kwitantie dienen als bewijs van betaling waarmee het bedrijf de transactie correct kan verwerken in de boekhouding.
Wat is het verschil tussen een kwitantie en een factuur?
Hoewel een kwitantie enigszins op een factuur lijkt, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Een kwitantie wordt pas afgegeven nadat er is betaald, terwijl dit bij een factuur niet per se het geval hoeft te zijn. Een ander belangrijk verschil is dat er op een factuur BTW in rekening wordt gebracht, terwijl dit op een kwitantie niet het geval is. Bovendien hoef je op een kwitantie geen BTW- en KVK-nummers te vermelden. Hieronder vind je een overzicht van de verschillen in wat er moet worden vermeld op een factuur en een kwitantie.
Kwitantie
- Naam + adresgegevens opdrachtnemer
- Naam + adresgegevens opdrachtgever
- Kwitantienummer
- Datum
- Bedrag
- Omschrijving en hoeveelheid goederen/diensten
- Handtekening
Factuur
- Naam + adresgegevens opdrachtnemer
- Naam + adresgegevens opdrachtgever
- Factuurnummer
- Datum
- Bedrag excl btw
- Btw tarief en het btw bedrag
- btw + kvk nummer
- Omschrijving en hoeveelheid goederen/diensten
Tip: lees hier de volledige artikel over de factuureisen.
Kwitantie voorbeeld Word template
Om het jou gemakkelijk te maken, hebben wij een voorbeeld kwitantie voor je opgesteld. We hebben een handige Word-template gemaakt die je alleen nog maar met je eigen gegevens hoeft in te vullen. Exporteer het vervolgens als PDF en binnen een no-time heb je een professionele kwitantie klaar voor je opdrachtgever.
Het verwerken van kwitanties in je inkomstenbelasting
Wanneer je inkomsten hebt ontvangen via kwitanties, dien je deze op te geven bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je vermeldt je inkomsten onder het onderdeel ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. De Belastingdienst berekent automatisch de verschuldigde belasting over deze inkomsten.
Is er een maximum aantal kwitanties dat ik mag versturen?
Let op dat het niet de bedoeling is om lukraak tientallen kwitanties per jaar te versturen. In dat geval is het verstandig om te overwegen of je je wilt inschrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst. Op een gegeven moment kan de Belastingdienst je namelijk beschouwen als ondernemer, hoewel er geen strikte grens is. Twijfel je hierover? Doe de ondernemerscheck op de site van de Belastingdienst.
Als je zelf ondernemer bent en wel eens iemand inhuurt met behulp van een kwitantie,
dan dien je een IB 47-aangifte in. Deze aangifte is van toepassing wanneer de ingehuurde persoon zijn werkzaamheden niet als ondernemer uitvoert en niet bij jou in dienst is. Met deze aangifte geef je eigenlijk aan de Belastingdienst door hoeveel je aan deze persoon hebt uitbetaald via kwitanties. Het is vergelijkbaar met een jaaropgaaf. Je kunt dit doen via het gegevensportaal voor uitbetaalde bedragen aan derden. Dit moet vóór 1 februari van het jaar na het jaar waarin je de uitbetalingen hebt gedaan. Je kunt de bedragen gedurende het hele jaar doorgeven, maar je kunt er ook voor kiezen om dit aan het einde van het jaar in één keer te doen. In het portaal kun je ook aangeven als er een jaar is waarin je tijdelijk geen uitbetalingen aan derden doet, of je kunt je definitief afmelden.