Kabinet versoepelt bijzonder uitstel van betaling als gevolg van corona-virus

Bent u als ondernemer door de coronacrisis in financiële problemen gekomen? Dan kunt u voor ten minste 3 maanden bijzonder uitstel van betaling krijgen. U hoeft daarvoor niet langer een aanvullende verklaring mee te sturen.

Vanaf het moment dat u zich meldt, wordt de invordering van uw aanslag voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting/btw en loonheffingen direct gepauzeerd gedurende minimaal 3 maanden. U betaalt ook geen boete voor een te late betaling.

Hoe werkt het?

U stuurt het online formulier ‘Verzoek bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden’ in.

In het formulier laat u de belastingdienst weten voor welke belastingen u uitstel van betaling wilt.

Voor alle aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw) vraagt u in 1 keer tegelijk uitstel van betaling aan. U hoeft niet te wachten tot u voor alle 5 een aanslag hebt ontvangen, 1 aanslag is voldoende.

Voor de volgende belastingen geeft u in het formulier voor elke belasting apart aan of u uitstel van betaling wilt: assurantiebelasting, kansspelbelasting, verhuurderheffing, milieubelastingen (opslag duurzame energie, energiebelasting, kolenbelasting, afvalstoffenbelasting, belasting op leidingwater), accijns (minerale oliën, alcohol, tabak) en verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken.

Meer info en aanvraagformulier vindt u op de site van de belastingdienst.

Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor u te kort. U kunt ook voor een langere periode uitstel aanvragen. Over welke gegevens de belastingdienst dan aan u gaat vragen, zal nog via de site van de belastingdienst worden gecommuniceerd. Het kabinet wil daarbij de administratieve lasten voor u zo beperkt mogelijk houden.

Het kabinet wil ondernemers die zijn geraakt door de economische gevolgen van het corona-virus tegemoetkomen. Ook op het gebied van belastingen. Hiervoor zijn meerdere maatregelen aangekondigd, deze vindt u hier.