Sporten, trainen en de btw

Vanaf vandaag, mogen we weer (met behoud van 1,5m afstand) gewoon weer buiten sporten. Vele sportscholen en trainers, na weken onlinetrainingen te hebben aangeboden, zitten te popelen om weer aan de slag te gaan.

Normaal gesproken, voor activiteiten met een accommodatie, mag je als sportschool of trainer een laag btw tarief rekenen. Voor onlinetrainingen geldt nog steeds een uitzondering vanwege corona en mogen deze dus ook tegen laag tarief worden aangeboden. Maar, sportlessen, instructies of begeleiding die niet in combinatie met de terbeschikkingstelling van een sportaccommodatie gegeven worden, vallen onder het 21%-tarief. 

Om laag tarief te mogen hanteren, moet de accommodatie door de organisator ter beschikking worden gesteld. Dus een sportles in een park om de hoek, zou met hoger tarief belast moeten worden, en dus iets duurder voor de deelnemers. Helaas.

Als wal en schip voorbeeld een zelfstandig tennisleraar. Die mogen van tennisverenigingen vaak op een baan van de vereniging tennislessen geven aan leden van de vereniging. Het geven van tennisles is alleen belast met 9% btw als de tennisleraar zelf een tennisbaan aan de leden ter beschikking stelt.

Een zelfstandig tennisleraar stelt géén tennisbaan ter beschikking als een verenigingslid dankzij lidmaatschapsrechten al gebruik mag maken van de baan. In dat geval is het geven van de tennisles belast met 21% btw. . Alleen als de tennisleraar de baan huurt van de tennisvereniging, stelt de tennisleraar zelf de baan ter beschikking aan de leerling. In dat geval is de tennisles belast met 9% btw.

Meer informatie? Kijk op de site van de Belastingdienst.