Factuurvoorbeeld OVOB (KOR 2020) kleineondernemingsregeling

Heb jij je per 01.01.2020 aangemeld voor de nieuwe kleineondernemingsregeling? Of overweeg je de aanmelding In de toekomst en wil je weten hoe je dan moet factureren? Lees dan snel verder hoe je een factuur opstelt én of KOR 2020 wel voordelig voor je is!

De OVOB (omzetgerelateerde vrijstelling van omzetbelasting), of in de volksmond KOR 2020, houdt in dat je een vrijstelling btw hebt, en deze dus ook niet meer hoeft te berekenen, of af te dragen. Maar de keerzijde is, dat je de btw ook niet kunt terugvragen over je zakelijke aankopen. In een aantal uitzonderingen moet je nog steeds wel aangifte doen. Hier moet je de belastingdienst eerst verzoeken om een aangifte voor je klaar te zetten.

Wanneer kan OVOB (KOR 2020) voordeliger uitvallen t.o.v. het voeren van btw-administratie?

  1. Als je voornamelijk met particulieren handelt. Particulier kan geen btw aftrekken, dus of het totaal factuurbedrag incl. of excl. btw is, maakt het voor de totale uitgave van een particulier niet uit. Hiermee kun jij je prijs (met het huidige btw-bedrag) verhogen, om zo het verschil te houden. Voorbeeld: stel je €100 factureert en daar 21% over rekent, is het de te betalen bedrag €121, waarvan jij €21 aan btw af moet dragen. Met OVOB (KOR 2020) kun je kiezen om nog steeds €121 voor je product of dienst te factureren, maar dan zit er geen btw meer op die je af moet dragen. Hiermee heb je jouw omzet met 21% verhoogd. Je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om je excl. btw-prijzen aan te houden, om zo op de prijs te concurreren. Zonder de €21 aan voormalig btw, ben je namelijk wel goedkoper (€100 i.p.v. €121).
    Let wel op!
    OVOB (KOR 2020) vervalt automatisch als je omzet meer dan €20.000 per jaar is. Als je ervoor kiest om je prijzen n.a.v. deze vrijstelling te verhogen, betekend dat je omzet al automatisch gaat stijgen t.o.v. de voorgaande jaren. Om nog onder de €20.000 na de verhoging te blijven, zou je gemiddeld nu lager dan €16.529 moeten zijn (€16.529 x 1,21 = ~€20.000).
    Heb je voornamelijk zakelijke klanten, dan is het verhogen van de prijs niet reëel. Of je de btw wel of niet rekent (dus of je wel of niet meedoet met de OVOB/KOR), maakt in dat geval niet veel uit.
  2. Als je in afgelopen periodes voornamelijk de btw hebt betaald. Het betekent dan, dat je weinig inkoop hebt (je btw-aftrek is dus lager dan de btw-afdracht). Dan kan het voordelig zijn, omdat je dan de btw ook niet hoeft te betalen. Krijg je meestal btw terug, dan zal deze teruggave vervallen bij aanmelding OVOB. Heb je weinig inkoop en/of investeringen, dan maakt het niet uit of je meedoet met de OVOB.
  3. Naast deze voordelen, is het natuurlijk ook het voordeel van geen btw-aangifte. Je hoeft geen btw-administratie te voeren of periodiek je aangifte in te sturen. Dit bespaart tijd en mogelijk geld.

Maar hoe moet je dan factureren als je wel meedoet met de vrijstelling?

In principe is er geen facturatieplicht. Maar de afnemers, willen waarschijnlijk wel een boekstuk ontvangen, n.a.v. welke de betaling geschied. In dat geval mag je gewoon factureren, zoals dat conform de factuureisen moet gebeuren. Je rekent echter geen btw over het bedrag én vermeldt “btw vrijgesteld” op je factuur. Dat laatste is zeer belangrijk, om de verwarring tussen vrijgestelde diensten en vrijgestelde onderneming te voorkomen.

Denk je dat je voordelig uit bent door mee te doen aan de OVOB, maar heb je de aanmeld deadline om per 01.01.2020 te starten, gemist?

Geen probleem! Je kunt namelijk per elke nieuwe btw-tijdvak aanmelden, ieder kwartaal dus. Je aanvraag moet wel minstens 4 weken van tevoren zijn ingediend. Daarbij hoor je ook rekening te houden met evt. btw-correcties, i.v.m. gedeeltelijke vrijstelling in het jaar.

Nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem gerust contact met ons op.