De zes belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers

Als ondernemer kun je ze missen als kiespijn: onverwachte kosten door schade, juridische problemen of geschillen. Met een goede verzekering is dit vaak te voorkomen.Maar welke verzekeringen zijn nu echt relevant voor jou? Dit zijn de zes belangrijkste verzekeringen voor zelfstandige ondernemers.

1. Arbeidsongeschiktheid (AOV)

Ook als zzp’er kun je arbeidsongeschikt raken door een ongeval, ziekte of zelfs stress. Je inkomsten vallen dan weg. Een financiële buffer zoals een spaarrekening kan als overbrugging fungeren, maar wat als het langer duurt en de financiële druk toeneemt?

Het klopt dat een AOV niet goedkoop is, maar de zekerheid van een maandelijkse uitkering tot aan jouw AOW-leeftijd is veel waard. Je bepaalt zelf de hoogte van de uitkering. Meestal is dat 80 procent van je gemiddelde inkomen.

2. Bedrijfsaansprakelijkheid

Bij een eenmanszaak of vof ben je hoofdelijk aansprakelijk voor alle kosten die je maakt met je onderneming. Schuldeisers kunnen daardoor aanspraak maken op jouw privévermogen. Voorkom dat je persoonlijk failliet gaat en sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af.

Zeker als er een kans is op een ongeluk op de werkvloer of schade aan bezittingen van een klant of eindgebruiker. Je kunt jouw aansprakelijkheid uiteraard ook beperken door van tevoren algemene voorwaarden op te stellen.

3. Beroepsaansprakelijkheid

Je zult maar een verkeerd advies aan een klant hebben gegeven of een andere beoordelingsfout hebben gemaakt. Dan is het goed om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Zeker als je een adviesfunctie hebt zoals accountant. Je bent dan gedekt tegen eventuele schadeclaims.

4. Rechtsbijstand

Ontevredenheid kan leiden tot conflicten met klanten, leveranciers en zelfs personeel. Kom je er samen niet uit? Waag je dan niet zelf aan juridisch getouwtrek. Een rechtsbijstandverzekering dekt juridisch advies, advocaat- en deurwaarders- en proceskosten.

5. Bedrijfsschade

Brand of een grote inbraak kunnen jouw bedrijf hard treffen. Om niet alles kwijt te raken, is het raadzaam om een goederen- en inventarisverzekering af te sluiten. Alleen is dat meestal niet voldoende. Dit vergoedt namelijk niet de kosten die ontstaan als je bedrijf tijdelijk niet operationeel kan zijn. Daarvoor is een bedrijfsschadeverzekering nodig.

De doorlopende personeelskosten en eventuele omzet die je misloopt worden zo gecompenseerd. Je hebt dan de tijd om je te richten op de herstart van jouw bedrijf.

6. Pensioen

Gepassioneerde ondernemers werken meestal tot ver na hun 67-jarige leeftijd door. Maar het houdt toch een keer op. Je hebt dan geen inkomsten uit je onderneming meer. En een AOW-uitkering is vaak niet voldoende.

Met een goede pensioenverzekering vul je je AOW aan. Wil je straks voldoende gespaard hebben? Dan moet jij je eigenlijk nu al laten adviseren over een passende pensioenvoorziening. Het zou jammer zijn als je na jaren van hard werken plotseling krap bij kas zit.

Bron: nu.nl